daarom

Released: 1 maart 2020

Luister nu!
https://open.spotify.com/album/2Mb8goxxwAPqksGuNtTaay

https://music.apple.com/nl/album/daarom-ep/1500324599

En via vele andere streamingservices.

Read the review on Here comes the flood (musicblog). *****

PERSBERICHT | Official EP Music Release

Cosmic soul comfort voor eigenwijze music lovers

Geminga stelt muzikale vragen zonder antwoord

Op 1 maart lanceert de Nijmeegse mellow electropop formatie Geminga de nieuwe EP getiteld DAAROM. Het album bevat vijf nieuwe Nederlandstalige tracks en is opnieuw geproduceerd door Geminga in samenwerking met de Nijmeegse dubstep producer Mischapex.

Het was 2018, toen liedjesschrijver Sjax de Bekker bij zijn muzikale nichtje Claudia Cathérine aanklopte met zo’n 300 eigen composities onder de arm. Zo goed als alle Nederlandse liedjes die hij in de loop van zijn leven had geschreven. Of Geminga daar niet wat mee wilde doen. Zangeres Cathérine en haar man gitarist/trompettist JP Pino, samen de muzikale en artistieke motor van Geminga en altijd in voor een experiment, grepen de liedjes met beide handen aan.

Maar Geminga zou Geminga niet zijn, als ze de composities niet volledig naar haar hand zou zetten. Nieuwe arrangementen, fijngeslepen teksten, nieuwe beats, soms zelfs een nieuwe titel, alles was geoorloofd. Het resultaat: een Nederlandstalig EP met vijf nieuwe eigenzinnig tracks. Waarom? Daarom.

De EP opent met ‘Het ontbijt‘, een vrijwel letterlijke vertaling van het gedicht Déjeuner du Matin (1946) van de Franse dichter Jacques Prévert. De track doet je gelijk relaxed achterover leunen, met een reggae feel, jazzy trompet klanken en harmonieuze vocalen die aan het eind op een Eefje de Visser manier in elkaar over lopen. Zou kunstenaar en illustrator Korneel Jeuken dit nummer in gedachte hebben gehad toen hij de aan tafel zittende man en vrouw met doos over hun hoofd tekende?

Bij de tweede track ‘Maat van het bestaan‘ droom je verder. Een strand, een feest loopt op zijn einde, je ziet fonkelende sterren op een zwoele zomeravond. Ook hier weer een mellow beat, Pino’s fijnzinnige trompetsolo’s, De Thouars groovende fretless bas en de helder soms fluisterzachte stem van zangeres Claudia Cathérine.

‘Nooit kwijt‘ heeft een house-beat met lichte latin feel, echte chill-out muziek maar verassend door de Nederlandse tekst. Hier komen de gitaarkunsten van muzikale alleskunner JP Pino goed naar voren. Zijn gitaarsolo brengt je naar grotere hoogte.

In de titelsong ‘Daarom‘ vormt de gitaar ook de harmonische backbone. Een catchy beat, met aan het eind een leuke verassing. Opvallend dat Geminga geen toetsenist in haar midden heeft, maar op basis van gitaar en trompet, vocale samples een downtempo sound weet neer te zetten, waar je fijn op weg deint.

JP Pino pakte in 2016 zijn trompetstudie weer op, nadat hij in 2009 zijn gitaarstudie afrondde. Inmiddels is de trompet niet meer weg te denken uit de sound van Geminga. De klank heeft wat weg van de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans, zacht en vloeiend, met veel lucht.

Dat is zeker ook het geval bij de laatste track: ‘Bedtijd‘. Een muzikale schets van het moment tussen dag en nacht, wanneer alles verstilt. Alleen het ruisen van de zee in de verte, een vogel die roept, en de liefde die blijft.

Productie & Mix: Geminga & Mischapex
Mastering: Mischapex
Jean-Paul Pino: trompet, gitaar, vocalen
Claudia Cathérine: vocalen
Rolf de Thouars: basgitaar
Composities: Sjax de Bekker
Arrangementen: Claudia Cathérine & JP Pino
Artwork: Korneel Jeuken
Graphic Design: Rianne Petter
Label: Big Bird Records